Palmemordet

Natten då mordet skedde -tider och händelser

Jag tänkte här göra en liten kronologi över själva mordnatten, den 28/2 1986.

Tiderna som anges är de officiella tiderna som figurerar i utredningen. I vissa fall är tider, såsom larmtider,  ett eget ämne för debatt, då uppgifter har motsatts från olika håll.

 

I stort sett var händelseförloppet följande: 

 

ca 17:00: Lisbet Palme samtalar med sonen Mårtens flickvän, Ingrid, angående biobesök under kvällen.

 

ca 18:30: Olof Palme kommer hem från en vanlig dag på jobbet, till lägenheten på Västerlånggatan 31 i Gamla Stan. Olof Palme gör ett par telefonsamtal, varav ett till sonen Mårten, där det diskuteras om det eventuella biobesöket. Därefter äter Olof och Lisbet middag i lägenheten. 

 

ca 20:00: Makarna Palme bestämmer sig för att gå på samma föreställning som sonen Mårten med flickvän valt att besöka.

 

ca 20:30: Makarna Palme lämnar bostaden och går till fots till Gamla Stans Tunnelbanestation.

 

ca 20:45: Makarna Palme tar gröna linjen norrut.

 

ca 20:55: Makarna Palme går av vid Rådmansgatans Tunnelbanestation. De promenerar den korta vägen till Biografen Grand på Sveavägen, där de möter upp med Mårten och hans flickvän.

 

ca 21:05: Olof Palme köper biljetter till sig och Lisbet i en av kassorna på Grand.

 

21:15: Filmen "Bröderna Mozart", som makarna Palme med sällskap bevistar, startar i salong 1.

 

ca 23:07: Föreställningen "Bröderna Mozart" slutar.

 

ca 23:09-23:15:  Makarna Palme samtalar med sonen Mårten med flickvän utanför biografen. Mårten frågar om makarna Palme vill gå hem till Västerlånggatan med dem, på en kopp thé. Makarna Palme beslutar dock att ta sig hem på egen hand och väljer att promenera Sveavägen söderut. De börjar promenera på Sveavägens västra sida.

 

ca 23:17: Lisbet Palme säger till Olof att hon vill gå över till östra sidan av Sveavägen för att titta i skyltfönstret till en butik. Makarna korsar Sveavägen precis söder om korsningen Sveavägen-Adolf Fredriks Kyrkogata.

 

23:21:20 +/- 10 sek: Makarna Palme har nyss kommit fram till korsningen Sveavägen Tunnelgatan. Utanför färgaffären Dekorima kliver en man fram bakom paret och avlossar två skott. Olof Palme faller till marken och Lisbet faller ner på knä bredvid. Olof Palme är dödligt skadad och avlider inom loppet av några sekunder. Lisbet Palme har också träffats av ett skott, som bara nuddat hennes rygg. Gärningsmannen lämnar direkt platsen och joggar Tunnelgatan österut.

 

ca 23:21:50: Ett 20-tal personer har sett händelsen. Folk strömmar snabbt till platsen. En taxibil och en personbil gör en u-sväng och parkerar vid platsen. Taxichauffören larmar taxiväxeln som i sin tur larmar polisens sambandscentral (SBC). Polis larmas till platsen.

 

23:22:20: Från biltelefonen i personbilen larmas Länsalarmeringscentralen (LAC) och ambulans larmas till platsen.

 

ca 23:24:  Första polispatrullen kommer till platsen. Polispatrullen har blivit varse skottlossningen efter att en taxichaufför (som hört taxi-anropet angående skottlossningen i sin radio) stoppat dem i korsningen Sveavägen-Kungsgatan. Under den korta turen upp till Tunnelgatan hör poliserna områdeslarmet som SBC skickar ut till samtliga patruller i Stockholm City. Befäl i patrullen är komm. Gösta Söderström, som tar befälet på mordplatsen.

 

ca 23:25: En piketbil från Södermalms vaktdistrikt kommer till mordplatsen. Piketen befann sig vid trapporna upp till Malmskillnadsgatan (där gärningsmannen tros ha flytt) när de fick larmet från SBC. Söderström ger order om att ta upp jakten på gärningsmannen. 

 

ca 23:26: En ambulans som ej är i utryckning åker förbi morplatsen och blir invinkad. Insatser för att rädda Olof Palmes liv påbörjas på plats. (Ett par civila personer hade redan påbörjat hjärt-lungräddning, kort efter attentatet.)

 

ca 23:27: Den larmade ambulansen kommer till platsen och dess personal hjälper personalen på plats med livsräddande åtgärder. 

 

23:28: Ambulansen som först kom till platsen lämnar den med Olof Palme och kör i ilfart mot Sabbatsbergs sjukhus. Med i ambulansen finns även Lisbet Palme.

 

23:30: Kommissarie Söderström meddelar SBC att det är Olof Palme som skjutits. 

 

23:31:40: Ambulansen anländer till Sabbatsbergs sjukhus akutintag.

 

ca 23:35: Akut operation inleds för att rädda Olof Palmes liv.

 

 

1/3 1986

 

 

00:06: Olof Palme dödförklaras.

 

00:15: SBC bekräftar till TT att Olof Palme mördats.

 

00:45: Vice statsminister Ingvar Carlsson anländer till Rosenbad.

 

01:10: Sveriges Radio sänder den första extrainsatta nyhetssändningen angående mordet.

 

02:05: Det första rikslarmet går ut.

 

04:00: Extra nyhetssändning från Rapport.

 

05:15: Ingvar Carlsson leder presskonferens på Rosenbad.

 

08:00: Extra nyhetssändning från Aktuellt.